Twee vragenlijsten

Wij volgen nog steeds de praktijk van vacatures invullen bij bedrijven en instellingen, specifiek de overtuigingen van werkgever bij planning, werving, selectie, contracteren, inwerken en evalueren. Levert u binnen uw organisatie een bijdrage hieraan, ga naar vragenlijst organisatie.

Wij verzamelen ook ervaringen van arbeidskrachten op zoek naar een vaste of tijdelijke baan, een opdracht als zzp'er, een stageplaats of een vrijwilligersfunctie.Dus bent u nu aan het solliciteren of vond u kort of lang geleden een baan, opdracht of stage, klik op de vragenlijst arbeidskracht.

 

Regionaal arbeidsmarktonderzoek Apeldoorn, Deventer, Zutphen en omgeving

In het najaar van 2016 is in opdracht van Vacaturebank Regionaal Steden3hoek onderzoek gedaan bij bedrijven en instellingen in en rond Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Het doel is om er achter te komen wat werkgevers daadwerkelijk doen om vacatures in te vullen en met welke overtuigingen zij dat doen. Uitkomst: eerste indruk bij sollicitatie blijkt cruciaal, ook in de Stedendriehoek.

 

Eerder onderzoek

Begin 2014 is een eerste onderzoek door JBMW afgerond naar de sollicitatiepraktijk in Nederland.Hiervoor zijn 300 bedrijven en instellingen bevraagd. Ook zijn 72 arbeidskrachten gehoord over hun ervaringen met solliciteren naar werk. 216 studenten deelden hun ervaringen bij het vinden van een stage.

Vragen als hoe zit het met de eerste indruk die werkgever en sollicitant van elkaar krijgen? En hoe gaan zij daar allebei mee om? Wat verwacht men eigenlijk van het sollicitatiegesprek? In hoeverre zijn bedrijf en sollicitant daadwerkelijk blij met elkaar als de sollicitant eenmaal aan de slag is? Dat wat bedrijven en sollicitanten in het kader van de sollicitatieprocedure min of meer vanzelfsprekend doen, hebben wij getoetst op effectiviteit.

De conclusie is dat voor beide partijen veel te winnen valt. Aangezien werkgevers min of meer de spelregels bepalen, helpt JBMW werkgevers. De JBMW-aanpak levert werkgevers verrassend betere resultaten tegen een kleinere inspanning. En voor alle werkers zou het een zegen zijn als alle werkgevers in Nederland de JBMW-aanpak toepassen.