Uit de reacties op uw vacature hebt u een aantal kandidaten uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. U begroet de kandidaat en u voelt “tja, dit is ‘m niet”.

Wat doet u?

  1. U zet uw gevoel opzij en probeert neutraal het gesprek te voeren alsof u dat gevoel niet hebt.
  2. U laat de kandidaat binnen, serveert koffie en als het gevoel beklijft, rondt u het gesprek in de kortst mogelijke tijd af.
  3. U zegt direct dat met elkaar doorpraten geen zin heeft.

Keuze gemaakt?

Het eerste antwoord hoor ik het meest. Wellicht herkent u dat uw gevoel niet echt uit valt te schakelen. Ook al probeert u een neutraal gesprek te voeren, u belandt alsnog in situatie 2: het gesprek met goed fatsoen alsnog zo snel mogelijk afronden. Het gesprek waarin voor beide partijen een betekenisvolle uitwisseling plaats vindt, komt niet van de grond.

Voor direct aangeven dat doorpraten geen zin heeft, kiest bijna niemand; er voor beducht dat het een eerlijke maar vooral botte indruk zal maken. En meer dan dat, de kans op reputatieschade is reëel evenals een negatief beeld van de ‘employer brand’. Groot voordeel: het spaart direct tijd uit en er hoeft geen toneel gespeeld te worden.

Het lijkt dat je moet kiezen tussen optie 1, 2 en 3. Ikzelf heb dat ook jarenlang zo gedaan en op een gegeven moment had ik er zo genoeg van dat ik ben gaan zoeken naar een goed en bruikbaar alternatief. Een alternatief waarbij ik fair met de sollicitant en mezelf omga en dus geen gekunsteld gesprek ga voeren, waarbij ik de reputatie van het bedrijf hoog houd en niet onnodig veel tijd aan sollicitatie gesprekken besteed.

De essentie: ik laat de eerste indruk niet meer plaats vinden bij het gesprek, maar vervroeg die door een korte impressie van de nieuwe collega’s naar de sollicitant te sturen en hem of haar te vragen dat ook te doen van hem of haar zelf. Geen ingewikkeld gedoe; een korte video selfie waarin iemand zichzelf introduceert, werkt prima.

Uiteenlopende bedrijven en organisaties hebben het inmiddels aangedurfd. Ja, zo voelt het inderdaad. Er is enige schroom. Die schroom heeft gezorgd dat de video selfie alleen toegankelijk is voor de selecteur. Na afloop verwijdert de sollicitant diens eigen selfie. 

De reacties om de eerste indruk te vervroegen zijn positief. Nadat over en weer uitgesproken is dat er een klik is, volgt een totaal ander gesprek.

Bovenstaande is maar één aspect van de JBMW aanpak waarin ik op vele terreinen een andere aanpak kies dan gebruikelijk om te zorgen dat met zo weinig mogelijk moeite kandidaten worden gevonden die ook na enige tijd tot wederzijds genoegen productief bijdragen aan de organisatie.  Maak kennis met onze aanpak, bijvoorbeeld via de workshop.