Als Mark Rutte nog personeelsmanager was, had hij het volgende kunnen schrijven.

“Aan alle Nederlanders,
Hoe komt het toch dat zoveel werkgevers niet de mensen vinden die zij echt zoeken? Hoe komt het toch dat zoveel mensen zich gevangen voelen in hun vaste baan? Hoe komt het toch dat mensen die nu geen baan hebben, zo vaak ervaren dat hun hand niet wordt geschud? U herkent het vast wel. De oplossing is vooral een mentaliteitskwestie. Er ligt slechts één vraag voor: hoe veranderen wij de sollicitatiepraktijk in Nederland?”

Ons antwoord aan deze personeelsmanager Rutte is kort: betrek medewerkers. Als u later premier bent, zult u graag mensen om u heen hebben die u vertrouwt, waarbij u zich veilig voelt en waarvan u denkt dat zij kunnen leveren wat nodig is. Een groot deel van werkend Nederland wordt opgezadeld met collega’s waar zij niet echt blij mee zijn.

Laten wij strijden voor een sollicitatiepraktijk waarbij medewerkers voor hen de beste collega kiezen! Wees gerust, werkend Nederland bestaat uit zeer verschillende mensen die allemaal zo hun eigen beeld hebben wie “de beste” is. Zij zullen vooral voelen of de persoon past in hun team. Alles waarop nu in sollicitatieprocedures kandidaten worden afgewezen, zal van ondergeschikt belang blijken als medewerkers worden betrokken. Medewerkers betrekken, draagt bij aan de inclusieve arbeidsmarkt in ons verder best gave land.

@Mark, fijn dat de begroting op orde is en er in Nederland voldoende opleidingsbudget is voor de ééndaagse cursus “toppers vinden met de JBMW-methodiek”.

PS: de nieuwe sollicitatiepraktijk is ook nodig om studenten in mbo en hbo aan een goede stageplek te helpen. Beste docenten van Nederland, help uw studenten hiermee en boek onze inspiratiesessie.