Waar sommige organisaties zweren bij het uitbesteden van de werving & selectie aan bureaus, doen anderen het liever helemaal zelf. Mijn stelling is dat je helemaal niets moet uitsluiten bij werving & selectie, behalve missers.

Missers
Ik noem werving & selectie in de eerste plaats succesvol als betrokkenen echt blij zijn. Regelmatig duurt het een half jaar, voordat je dit kunt vaststellen. Recruiters en HR-adviseurs lopen zelden mee tot dit punt omdat voor hen werving & selectie eindigt bij het ondertekenen van het contract.
En wanneer is een betrokkene blij? Dit is niet eenduidig. Een directeur of manager heeft een ander perspectief dan een directe collega, een leverancier of een klant.

In de tweede plaats noem ik werving & selectie succesvol als een vacature vlot is ingevuld. Het is net zo goed een misser als een vacature eindeloos lang open staat, te meer omdat dit onnodig is.

Schijnzekerheid
Hoe meer geld beschikbaar, hoe harder de bureaus gaan rennen om de vacature in te vullen. Een nieuwe man of vrouw is natuurlijk niet per se een goede man of vrouw. Dat moet de praktijk uitwijzen en kan een bureau net zo min garanderen als de zelfdoener. Hoeveel bedrijven hebben niet de ervaring dat iemand rondloopt, zonder dat duidelijk is of hij of zij werkelijk goed diens werk doet.

De afdeling P&O moet nieuwe instroom regelen. Lukt dat niet, dan voelt de inzet van “dure cv schuivers” als zwaktebod. Dit is een beroerde basis voor een vruchtbare samenwerking tussen P&O en bureaus.

Pak de winst
Werving & selectie is korte termijn business! Bureaus en zelfdoeners maken allebei missers die niet alleen geld kosten maar ook leed veroorzaken. En laten wij niet vergeten dat vacatures die eindeloos lang open staan, ook schade veroorzaken..

Kies het beste uit twee werelden. Stel binnen uw organisatie de vraag hoe het nu écht zit bij werving & selectie? Wat doet u nu allemaal? Welk resultaat heeft dit? Wat kost dit nu allemaal? Hoe zit het aan de voorkant: in hoeverre kunt u met de huidige personele bezetting pieken en dalen opvangen?

Zet een stap op weg naar misser-vrije werving & selectie. Download ons e-book en maak zelfstandig gebruik van onze tips. Het is gratis. Succes en leuk als je ons deelt wat je het je brengt.