Reden 1: u wilt het

“Goed”, zo klinkt meestal de eerste reactie op mijn vraag aan de beleidsverantwoordelijke functionaris hoe het gaat met werving & selectie. Als ik ga doorvragen, dan komen de verhalen. “Inderdaad, lang niet alle functies hebben wij ingevuld”. En: “daar hadden wij een misser.” Of: “tja, schaarste hè”.

Het is pijnlijk als u niet de beste kandidaat aan boord krijgt. U kunt daar de schouders over ophalen maar de personen die direct samenwerken met iemand die de verwachtingen niet waarmaakt, hebben daar de hele dag last van. Net als uw gasten, klanten, cliënten, patiënten, leerlingen, studenten en/of opdrachtgevers.

Nog een ander punt. Vrijwel alle sollicitanten gaan uiteindelijk niet bij u werken. Is de zogeheten ‘candidate experience’ negatief dan is dat een smet op uw reputatie. Dit ontstaat al als u door de veelheid van reacties geen persoonlijke aandacht kunt geven. Met een positieve ‘candidate experience’ hebt u er ambassadeurs bij.

Reden 2: het kan
U kunt aan niemands cv zien of hij of zij het toptalent is dat u zoekt. Bovendien geldt dat de topper voor de ene werkgever meestal niet de topper is voor de ander. In meerdere organisaties kunnen kandidaten zich handhaven. De kandidaat zal in een beperkt aantal bedrijven het echt goed gaan doen. .
Kijk naar uw eigen loopbaan. U kunt vast de werkplekken aanwijzen waar u het meeste succes had. Des te meer merkwaardig dat werkgevers allemaal jagen op dezelfde personen en hun selectie beginnen met het cv. Stop hiermee. Het kan anders.

Reden 3: het moet

Met diversiteitsbeleid is er weinig voortgang geboekt. “De aangenomen kandidaat lijkt vrijwel altijd op de mensen die er al zijn!” Bij personeelsselectie onderscheiden wij mensen van elkaar. Dit is discriminatie in de zuivere betekenis van het woord. Het is kwalijk als factoren meewegen die er niet toe doen. Vrijwel niemand wil dit maar toch gebeurt het. Meestal onbewust en verhuld, soms bewust en openlijk. En mijn punt is: het is volstrekt onnodig! De traditionele sollicitatieprocedure werkt dit in de hand omdat de onzekerheden over het besluit wie u aanneemt, u min of meer vanzelf doet terugvallen op iemand die veel op uzelf en uw collega’s lijken.

U vindt uw toptalent door de werkvloer in het gehele proces van werving & selectie te betrekken. Daarmee voorkomt u ook missers. Een positieve ‘candidate experience’ is binnen handbereik. U geeft de kandidaat wezenlijke informatie en deze kan serieus zelf actief een afweging maken. Dit voelt voor de kandidaat totaal anders dan na lang wachten lezen dat hij “in vergelijking met andere kandidaten” is afgewezen.

Begin vandaag
U kunt op drie manieren een stap zetten naar werving & selectie 3.0

  • Bewustzijn vergroten. Hoe gaat het nu écht met uw W&S? Welke resultaten worden geboekt? Hoe beoordelen verschillende stakeholders binnen en buiten uw bedrijf dit proces? Via onze online enquête hebt u binnen korte tijd inzicht in uw inspanningen en resultaten van W&S. Laat u voorlichten hoe het kan
  • Onbekend maakt onbemind. Blader door ons e-book ‘Mensen erbij, werving & selectie 3.0’. Dit is gratis te downloaden op de homepage van deze site www.jbmw.nl
  • Ga het doen. in het e-book staan tip die u direct zonder hulp van wie dan ook, kunt toepassen. Laat ons alstublieft weten wat het u brengt (een paar steekwoorden in een mailtje aan joost@jbmw.nl)